21 abril 753 aC: Fundació de Roma – 21 abril 248 dC: Celebració Mil·lenni de Roma

Dates: 21 d’abril de753 aC  – 21 d’abril de 248 dC

Fet:  Fundació de Roma  – Celebració del Mil·lenni de Roma

Protagonistes:  Enees, Ròmul i Rem, Filip l’Àrab

Localització: Roma

Fundació de Roma (la llegenda):
21 d’abril de 753 aC -Any 1 Ab Urbe Condita  (des de la fundació de la ciutat).

La llegenda de la seva fundació té dos cicles diferents. El Cicle Troià, que té com a protagonista a Enees, i el Cicle de Ròmul i Rem.

eneas-ascanioDe la llegendaria guerra de Troia, un príncep troià, Enees, fill d’una deessa, Venus, i d’un mortal, Anquises, fuig de la destrucció de la ciutat. Junt amb el seu pare, i el seu fill Julo o Ascano, parteixen cap a Cartago primer i posteriorment cap a Itàlia, seguits dels supervivents troians.

Quan arriben al Lazio, aprop de la costa, Enees funda la ciutat d’Alba Longa. Després se succeiran a la ciutat deu reis. Amb Numitor, el desè rei, comença el cicle de Ròmul i Rem.

El germà de Numitor, anomenat Amuli, un ésser ambiciós de poder, aparta el seu germà del tron. Per evitar la possible descendència per part de la filla de Numitor, Rhea Silvia, Amuli la lliura com a verge vestal.

rubens_-_mars_et_rhea_silviaRhea Silvia, una dona bellíssima, és violada pel déu Mart i fruit d’aquesta violació neixen dos bessons, Ròmul i Rem.

Atès que la condemna a les verges vestals que tenien relacions era la mort, Rhea Silvia abandona els seus fills a prop del riu. Allí apareix, una lloba (o una prostituta, segons la versió de la llegenda), que els alleta.

Ròmul i Rem viuen salvatgement prop d’Alba Longa fins que uns pastors els troben i més tard descobreixen que són descendents dels Numitor. Al costat d’altres joves de la ciutat derroten Amuli i reinstauren a Numitor al tron. Els dos germans decideixen no seguir vivint a Alba Longa i decideixen fundar una ciutat allà on van ser abandonats, acompanyats també pels joves d’Alba Longa. Aquesta ciutat serà Roma.

Roma.Loba capitolina.20120911
Com que una ciutat no pot tenir dos reis, Ròmul i Rem recorren als vaticinis per saber qui dels dos ha de governar. Rem argumenta que va veure sis ocells volar sobre ell, llavors Ròmul li respon que sobre ell han volat dotze…

Ròmul queda doncs com a rei de Roma. Amb una arada traça el perímetre del Pomerio (zona sagrada de la ciutat). Rem, envejós del seu germà, comença a burlar-se’n dient que pot entrar i sortir de la zona sagrada sense cap problema, trenca el perímetre i provoca la ira de Ròmul. Tots dos s’embranquen en una lluita fins que Ròmul mata el seu germà. Llavors clama que aquesta serà la sort que correrà aquell que destrueixi les muralles i la ciutat.

rapto-de-las-sabinasCom a Roma només hi havia homes, Ròmul i la resta de joves plantegen raptar les Sabines, un poble aprop d’allí. Aquestes passen un temps a Roma fins que els seus pares i germans planegen anar a salvar-les, però llavors ja s’han enamorat dels romans i no només no marxen de Roma, sinó que impedeixen la lluita fratricida i demanen als seus familiars quedar-se a Roma.


Celebració del Primer Mil·lenni:
21 d’abril de 248 dC -Any 1001 Ab Urbe Condita  (des de la fundació de la ciutat).

Bust_of_emperor_Philippus_Arabus_-_Hermitage_MuseumSi una cosa és pot afirmar amb certesa durant els 5 anys en que Filip l’Àrab -Marcus Julius Phillipus-  fou emperador (244 dC – 249 dC) és el seu paper com a màxim responsable en l’organització d’una gran festa en motiu de la celebració oficial del primer Mil·lenni de Roma, l’any 248 dC..

Filip, reconeixent que tal fita no només exigia una gran cerimònia, sinó també un magnífic espectacle,  va utilitzar tots els dispositius de promoció que en aquell temps es podia enginyar i imaginar.
Es va convocar la tota ciutadania per a que hi participés; es van encunyar nombroses monedes en motiu de les celebracions amb les inscripcions següents: SAECVLVM NOVUM (Nova era) i MILIARIVM SAECVLVM (era del Mil·lenni), amb la figura de l’Emperador; estampats amb imatges d’elefants, lleons, girafes i altres animals salvatges; plataformes, estadis i altres instal·lacions es van construir per tot arreu.

denario juegos secularesA Roma i els seus voltants, tothom es va unir amb entusiasme per la festa. Hi havia molts espectacles per veure. Per aquest motiu, molts romans van estar festejant sense dormir durant més de tres nits.
A més, tots els hostals de la ciutat estaven plens a vessar i els carrers més cèntrics eren encara més sorollosos del habitual i plens de visitants d’arreu de l’Imperi.

La celebració del mil·lenni, era l’ocasió de Ludi saeculares, els Jocs Seculars. Uns grans jocs concebuts per ser celebrats un cop al segle en ocasions molt especials. Amb anterioritat es van celebrar, sota el regnat d’August l’any 17 aC i el 48 dC, amb l’Emperador Claudi, commemorant els 800 anys de Roma. En ambdues ocasions, més d’un milió d’espectadors havien omplert a vessar Roma.
265 anys més tard, commemorant el Mil·lenni, la multitud fou molt més gran.

mosaicofactionescolores

La gresca es van congregar en els turons de la ciutat, completament il·luminada de nit per les flames de milers de torxes de mà.

Bous blancs acuradament seleccionats, juntament amb vedells, xais, toros i triges van ser sacrificats en honor a Júpiter, el déu patró de Roma, amb desbordants ofrenes de pastissos i encens.
Tots aquests sacrificis varen realitzar-se en ocasió de la cerimònia d’obertura en la que el mateix Emperador Filip va presidir.

Altar_Domitius_Ahenobarbus_Louvre_S II a C

Per tota la ciutat, els atletes corrien i lluitaven, companyies de teatre posaven en escena gerunda1obres encarregades especialment per l’ocasió, carros de cavalls rugien a les carreres del  circ, músics tocaven, i sobretot, el vi fluïa lliurement i alegrement per la ciutat; a més, grans quantitats de blat, ordi i faves van ser distribuïts cerimonialment per a tots gratuïtament..

Els espectadors van abarrotar, per descomptat, l’Amfiteatre Flavi (el Colisseu), on cada dia es contemplaven impressionants espectacles.
Espectacles de malabaristes, ballarins enèrgics i de pallassos contrastaven amb l’execució pública de presos en honor al Festival, alguns dins de gàbies amb serps verinoses, altres cremats, altres devorats per feres…
Malgrat tot, l’espectacle principal i més esperat, era sense cap mena de dubte, els combats de gladiadors. Segons algunes fonts, es va comptabilitzar fins a 1000 gladiadors morts durant els jocs, lluitant entre ells davant un públic extasiat pel festí  i àvid de jugar a apostes.

gladiadores

philip-the-arabEn total varen passar pel Colisseu uns 32 elefants,  10 tigres, 70 lleons , 30 lleopards, 10 hienes, 6 hipopòtams,  3 rinoceronts, 10 girafes, 20 ases salvatges i enormes ramats d’altres animals salvatges.
Tots van ser deslligats en un moment o altre durant el festival, i la majoria van ser sacrificats per a l’entreteniment de la gent.

Amb tot aquests festejos, Filiip tenia l’esperança de distreure a una població inquieta amb panen et circences (pa i circ), i d’entrada ho va aconseguir, però només per un breu període, ja que tot just un any després, una gran rebel·lió va esclatar i Fiilip va morir , potser en combat o en  mans dels seus propis homes: El general romà Deci va prendre el tron.

Importància dels fets:
La decisió de Filip de celebrar una fastuosa festa mil·lenària va avivar l’esperança a la societat romana en una època de gran ansietat degut a la constant i greu inseguretat i amenaça a la frontera est amb els Perses Sasànides així com la colpidora crisi económica i institucional.

Els missatges que es volien difondre eren de caire positiu. Les frases gravades a les monedes que es varen encunyar transmetien desitjos de: pau eterna (PAX AETERNA), generositat (LIBERALITAS), alegria (LAETITIA), prosperitat (FECUNDITAS TEMPORVM), èxit (FELICITAS), salut (SALVS), sort (FORTUNA), harmonia (CONCORDIA ), modèstia (PVDICITIA), seguretat a la terra (SECVRITAS ORBIS), fe (FIDES); pietat (PIETAS) i justícia pública (AEQVITAS PVBLICA).

Foren els darrers Jocs Seculars que es varen celebrar mai a Roma. Moltes son les raons que posteriorment no ho van fer possible: el seu enorme cost, el pobre resultat polític que es va obtenir (sobretot pels seus organitzadors), la creixent influència del Cristianisme i…com és obvi, Roma (almenys com a capital de l’Imperi Romà d’Occident) ja no va arribar a celebrar els seu segon Mil·lenni.

Curiositats
L’origen del nom de Roma té diverses hipòtesis:
– D’origen estrusc, ja que la gens ‘Rumon’ en etrusc vol dir ‘riu’ i és molt probable que a l’estar situada Roma al costat del Tíber li donessin aquest nom.
– De Ròmul, però Ròmul significa ‘petita Roma’ i per tant, és més probable que li haguessin posat el nom de Ròmul després del de Roma.
– De Roma, la filla d’Eneas.

Fruit de la llegenda fundacional, els romans es consideraven així mateix tant parents dels grecs i etruscs (per Enees), com llatins (la dona d’Enees era del Lazio) i sabins. A més, també es consideraven fills de Venus (per Anquises) i de Mart (per Ròmul).
La família Julia (d’on provenia Juli Cèsar) s’emparentava amb Julo, el fill d’Eneas.

400px-Bust_Gordianus_III_Louvre_Ma1063L’Emperador Gordià III, el predecessor de Filip, havia ordenat recollir animals exòtics dels confins de l’Imperi per a les celebracions del Mil·lenni, mitjançant l’enviament d’equips d’aventurers a Àfrica i l’Índia per portar de tornada fabulosos animals en gàbies i cadenes

Avui dia, a l’any 2013 ens trobem  a l’any 2.766 AUC (Ab Urbe Condita),segons la comptabilització dels anys pels romans.

Fonts: Flavi Vopisco, Elio Esparciano, Juli Capitolino, Volcaci Galicano, Trebeli Polión,  Eli Lampridio Plutarc (Historiae Augustae).s IV dC.


Víctor Bertran

www.limes.cat

Acerca de Víctor Bertran

Víctor Bertran Cortada (Barcelona) es empresario, Licenciado en ADE por la Universitat de Barcelona, Máster en Dirección de Marketing por la Universidad Pompeu Fabra y Máster en Mediterraneo Antiguo por la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) junto con la UAB y la UAH. Es un apasionado y estudioso de la Roma Clásica y todo lo que la relaciona hasta nuestros tiempos, en especial de la Antigua Roma. Ha viajado por todo el Mediterráneo y Europa siguiendo las huellas del mundo antiguo, con mención destacada con el Imperio Romano, visitando y estudiando numerosos yacimientos arqueológicos. Imparte conferencias y cursos relacionados con el mundo clásico en diversos centros culturales. Publica periodicamente articulos en varias revistas especializadas en historia, como Antrophistoria.
Esta entrada ha sido publicada en Sin categoría y etiquetada como , , , , , , , , , , , , . Guarda el enlace permanente.

Deja un comentario