Curiositats grastronòmiques de l’antiga Roma….

– El major banquet, documentat, de la història antiga (i probablement de tota la història) va ser l’ofert per Juli Cèsar per celebrar les seves victòries a Orient.
Va convidar durant diversos dies a 260.000 persones els quals van menjar en 22.000 taules.


– L’emperador romà Viteli (69 dC) s’introduïa una ploma d’au, generalment paó, a la gola per així provocar-se les nàusees i el vòmit.
El vomitorium, era el lloc on els romans benestants, després dels banquets, vomitaven el menjar per poder seguir menjant.

– L’Emperador Maximinus «el Traci» (235 -238 dC) patia gegantisme: media 2,59 cm, que el convertí en l’emperador Romà més alt de tota l’història.
Segons les fonts antigues, aquest arribava a ingerir 16 quilos de carn i 32 litres de vi en un àpat.
Maximí  és considerat el primer emperador d’origen bàrbar i també el primer que mai no trepitjà Roma.

– En un esmorzar, l’Emperador Clodius Albinus (193 – 197 dC) va ingerir la desorbitada quantitat de 500 figues, 100 préssecs, 10 melons, 48 ostres i 2 quilos de raïm.

 

– L’Emperador Romà Neró (54 – 68 dC) ordenava refredar els seus sucs de fruita i els  vins amb gel o neu portats de les muntanyes pels seus esclaus. Es podria considerar l’inventor del sorbet.

– El turbot, una espècie de peix pla que habita en els fons marins, era molt més car que la vaca.

-La salsa garum s’utilitzava massivament, afegint-se a qualsevol plat, i fins i tot a l’aigua o al vi.
Les vísceres de peix (tonyina, verat i esturió) es posaven en maceració amb salmorra i es deixaven assecar al sol durant dos o tres mesos. El més car era el realitzat a Cartagena (Cartago Nova) i es cotitzava a 180 peces de plata el litre de salsa.

– La menta era considerada com un gran afrodisíac. En temps de guerra es va prohibir el seu cultiu i les infusions d’aquesta planta, per no debilitar els soldats.

– La cervesa va començar a realitzar-se amb blat, sègol o civada, però finalment es va realitzar amb ordi. També existia la cervesa dolça que contenia dàtils o mel.
El termini de cervesa deriva de Cere Vis (en honor a Ceres, deessa dels cereals)

– Entre els plats més exòtics de l’antiga Roma destacaven els cervells d’alosa amb mel, les llengües de flamenc o rossinyol, els talons de camell, les cresta d’aus o els mugrons de truja .

Víctor Bertran
www.actium31.cat

Acerca de Víctor Bertran

Víctor Bertran Cortada (Barcelona) es empresario, Licenciado en ADE por la Universitat de Barcelona, Máster en Dirección de Marketing por la Universidad Pompeu Fabra y Máster en Mediterraneo Antiguo por la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) junto con la UAB y la UAH. Es un apasionado y estudioso de la Roma Clásica y todo lo que la relaciona hasta nuestros tiempos, en especial de la Antigua Roma. Ha viajado por todo el Mediterráneo y Europa siguiendo las huellas del mundo antiguo, con mención destacada con el Imperio Romano, visitando y estudiando numerosos yacimientos arqueológicos. Imparte conferencias y cursos relacionados con el mundo clásico en diversos centros culturales. Publica periodicamente articulos en varias revistas especializadas en historia, como Antrophistoria.
Esta entrada fue publicada en Sense Categoria y etiquetada , , , . Guarda el enlace permanente.

2 respuestas a Curiositats grastronòmiques de l’antiga Roma….

 1. aules dijo:

  Hola Víctor. Molt curiós, tot plegat. Imagino que en aquella època no es preocupaven tant com nosaltres pel colesterol, les dietes i tot això, perquè quan comentes que algún emperador ingería tants kg.de carn, em poso malalta només de pensar-ho. Respecte al turbot, en castellà rodaballo, dir-te que continua sent un peix car, perquè a mí m’encanta, i sobretot si és salvatge, costa de trobar i el preu ve a ser d’uns 19 eur. el kg. aproximadament. Ara, te’l recomano. Al forn, amb patates, es boníssim.

  He al.lucinat amb el banquet més gran de la història, no sabia que havia estat de Juli Cèsar ni que hi havia tanta gent. Mare meva, costa d’ imaginar.

  Una pregunta: Quin era l’apat més cotitzat i valorat en aquella època? Per exemple, avui en dia parlem de caviar ó angules, per exemple, quin seria l’equivalent de l’època?
  Gràcies per endavant

 2. HUMANISTA dijo:

  És molt curiós el fet de vomitar per poder seguir menjo faria mai.ant. La història es repeteix, per poder formar part de l’elit s’han de fer coses que la gent del poble no faria mai

Deja un comentario