El Limes Romà !

Més de 5.000 quilòmetres de frontera fortificada per protegir 70 milions de romans.

Britània. 122 dC
Després d’un exhaustiu viatge de reconeixement a les inhòspites i fredes terres del nord de Britània, la frontera de bust_emperador_adriàl’Imperi Romà amb el territori dels Pictes, l’Emperador Adrià prengué la determinació de canviar per complert l’estratègia seguida per Roma fins llavors, vigent des dels seus inicis.
A partir d’aquest moment, s’abandonà la política expansiva que tants nous territoris i tresors havia aportat a Roma per iniciar una política territorial molt més conservadora i defensiva.

Aquesta nova estratègia defensiva comportà la creació d’un complex sistema fronterer folimes_germanicusrtificat, doncs l’objectiu no era sinó protegir l’Imperi Romà i els seus 70 milions d’habitans de les amenaces exteriors, en especial dels Bàrbars al nord i dels Parts a l’Est..

Aquest extens conjunt de fortiticacions s’anomenà LIMES (en llatí límit) i s’extengué des de Britània, amb el monumental Mur d’Adrià, de més de 130 quilòmetres de longitud, fins al Nord d’Àfrica, passant per l’extensa frontera del Rin i el Danubi (el conflictiu Limes Germanicus), i la no menys perillosa frontera amb Partia (després Persia Sasánida).

el_muro_de_adriano

Així dons la funció del LIMES era capdal en la defensa de la civilització romana, pel que Roma va destinar ingents quantitats de l’Erari Públic per mantenir en condicions, tant la pròpia infrastructura del LIMES (Fortaleses, Forts, Fossars, Murs, calçades militars), com les mateixes tropes destinades al llarg dels més de 5.000 quilòmetres de longitut que tenia la frontera fortificada.

És per aquest motiu que aquest blog, integrament dedicat a la civilització romana, ha adoptat aquest nom, doncs és precisament el que passà dins el LIMES, és a dir, dins el territori Romà, el que s’explica en el blog.

Aquest blog és fruit de la meva gran passió per la civilització més gran i espectacular que hi ha hagut mai sobre la terra: Roma, on la seva esplendor i grandesa no ha deixat indiferent a ningú ja desde temps contemporanis als Romans fins avui.

roma-clasica1

Per això LIMES, és concebut com un espai amb un denominador comú: Roma.
Un espai on es tracten temes en profunditat però també efemèrides, curiositats i anècdotes.
En definitiva, un espai on poder compartir amb tots vosaltres aquesta passió.

Us convido a que m’acompanyeu a aquest fascinant viatge a la Roma Clàssica; un viatge a les entranyes de la Civilització de la qual som hereus directes; un viatge des del seus inicis, l’any 753 aC fins al seu ocàs (oficial), el 476 dC.

Víctor Bertran
www.limes.cat

2 respuestas a El Limes Romà !

 1. xpelleja dijo:

  Hola¡¡

  Com a aficionat a la Història celebro la creació d’aquesta nova pàgina web, on de ben segur ens ho passarem bé tot aprenent sobre el nostre passat per ajudar a coneixer-nos una mica millor.
  No només és interessant coneixer la Història dels grans homes i les grans gestes de l’Imperi Romà, també és revelador coneixer la vida quotidiana d’aquells homes i dones anònims que van ajudar a crear aquell gran Imperi. De ben segur que sortiran molts temes per comentar.
  Ja posats a proposar temes, i per començar una mica des de l’inici, un d’ells podria ser la relació entre Grècia i Roma. De ben segur que hi ha moltes coses a dir.

 2. Moltes gràcies Xavi
  molt interessant la teva proposta. un article sobre com va arribar influir Grècia a Roma estarà molt bé.
  Com ja deien a l’antiguitat, Roma va conquerir militarment a Grècia, però en realitat qui va vencer, d’una forma aclaparadora i amb el beneplàcit dels romans, fou la cultura grega sobre la romana.
  En quan a articles sobre personatges, obviament, a Limes no només es s’hi escriu sobre els grans noms propis sinó també de la,sovint oblidada, vida quotidiana del poble.

  Víctor Bertran
  http://www.limes.cat

Deja un comentario