Flàvia Domitil·la: la misteriosa història d’una de les primeres màrtirs cristianes

Roma. mitjans del s. I dC.

VespasiàDesprés d’un convuls període de guerra civil, finalment regna la pau i estabilitat, sota el control del flamant nou Emperador Flavi Vespasià, creador de la coneguda i prestigiosa Dinastia Imperial Flàvia.

En aquells temps, una nova religió provinent de Judea començava a agafar forma i estendre’s molt ràpidament, i no tant sols per l’Orient Pròxim sinó per tot l’Imperi Romà, fins i tot a la pròpia ciutat de Roma: El Cristianisme.

ichtus- ichthys. Símbol secret del Cristianisme

ichtus- ichthys. Símbol secret del Cristianisme

Aquesta religió, misteriosa i força desconeguda encara entre la gran massa social, ben aviat creà grans recels entre les Autoritats Romanes així com entre els defensors de la tradicional moral romana, doncs xocava de front amb les creences oficials, és a dir, la jerarquia politeista vigent.
En concret, el Cristianisme o segons els romans de l’època, una nova versió fanàtica del judaisme, era vist com una amenaça a la pròpia autoritat de Roma, ja que al negar el Cristianisme l’existència dels deus tradicionals romans també negava implícitament la divinitat dels Emperadors, que un cops morts, es convertien en deus.

Malgrat això, molts romans van abraçar aquesta nova religió. La majoria eren d’estirp senzilla o miserable, doncs el Cristianisme prometia sobretot una vida eterna plena de pau i benestar després de la mort, més enllà de les misèries viscudes a la vida terrenal, acollint a tots els que volguessin, sense distincions ni exclusions; això, sense cap dubte, va atraure molt a tots aquells que se sentien exclosos, ja fossin esclaus, pobres, malalts…

Però no només entre els marginats va triomfar el Cristianime sinó també, en menor mesura, entre les classes més benestant de l’Imperi Romà.

En aquest context social, apareix Flàvia Domitil·la, neta de l’Emperador Vespasià i alhora esposa del Cònsol Tit Flavi Climent, també net de Vespasià i cosí de Domicià, fill de Vespasià i darrer Emperador de la Dinastia Flàvia.

Bust de Flàvia Domitil·la (Copenhaguen)

Bust de Flàvia Domitil·la (Copenhaguen)

Les autoritats romanes no distingien molt bé per aquells temps entre jueus i cristians; els anomenaven simplement pagans doncs cap dels dos adoraven les imatges dels deus ja que seguien llibres sagrats. A més, eren sistemàticament acusats de no pagar impostos.

Tant Flavi Climent com Flàvia Domitil·la van convertir-se al cristianisme, convençuts, tot i saber  els perill que això comportava.

Domicià

Domicià

Per desgràcia seva, malgrat ser ambdos membres de la família de l’Emperador, no es salvaren de la purga i depuració ètnica que Domicià, de caràcter cruel, imposa contra els cristians.
Segons l’historiador Suetoni, amb acusacions molt pobres i poc contrastades contra ells, van ser denunciats.
Flavi Climent fou assassinat, mentre que Flàvia Domitil·la va ser desterrada a la illa de Ponza, càstig comú entre els romans per la gent noble, on morí cap a l’any 95 dC.

Dues Flàvies Domitil·les?

Santa_Flavia_DomitillaTot i que la llegenda cristiana para d’una sola Flàvia Domitil·la, les fonts històriques parlen de l’existència d’una altra Flàvia Domitil·la, més desconeguda i misteriosa, quasi al mateix lloc i al mateix temps.
En concret, la segona Flàvia Domitil·la fou neta del Cònsol Tit Flavi Ciment, i per tant neta també de la primera Flàvia.
A l’igual que la seva tieta, també va ser deportada a una illa deserta, en aquest cas la illa de Pandatària (actual Ventotente), per professar la seva fe cristiana.

Si es compara aquest càstig amb el que la majoria de màrtirs cristians van patir, morir cremat, ser desterrat resulta francament suau. No obstant, per una rica dona romana, acostumada a tot tipus de comoditats i benestar, de cop i volta ser abandonada a una illa sense pràcticament res, condemnada a morir de gana o malalties, era realment molt dur.

La veneració a la Flàvia Domitila deportada a Ponza és molt antiga, ja en el s III dc, es feien viatges de peregrinació a la citada illa en honor seu.

Curiositats:

– Flàvia Domitil·la (esposa de Flavi Climent) va tenir dos fills, i com que ni el difunt Emperador Tit ni el seu germà, l’Emperador Domicià tenien descendència directa masculina, haurien hagut de deixar seu lloc a un dels fills de Flàvia Domitil·la. Poc li va faltar a l’Església tenir ja al segle I dc un emperador cristià (300 anys abans que ho fos Constantí !!), però no va ser així, com a conseqüència de la violenta persecució que Domicià va inicià.

– La primera esposa de l’Emperador Vespasià també s’anomenà Flàvia Domitil·la i com és Domitil·la-la-majoranterior a les altres dues, se la coneix com a Domitil·la la Major.
Fou la mare dels futurs Emperadors Tit i Domicià.
A diferència de les posteriors Domitil·les, no es convertí al cristianisme.
Per tant, son finalment tres les Flàvies Domitil·les que apareixen en aquesta Dinastia.

Catacumbes de Domitil·la

Catacumbes de Domitil·la

– Les Catacumbes de Domitil·la, una de les més grans i antigues de Roma, tenen el seu origen en Flàvia Domitil·la, la primera de les cristianes, doncs es van contruïr en la seva propietat, cedida generosament per ella entre els seus lliberts.

-Flàvia Domitil·la és avui tant venerada pel Cristianisme com també pel Judeisme.

– A la Illa de Pandatària, 50 anys abans que Domitil·la, va ser-hi deportada, fins la seva mort, la filla d’August, per ordre del seu pare.

Pandataria_ventotene

Dedicat a la meva preciosa Flàvia, que avui, 7 de maig, celebra el seu Sant.

Víctor Bertran
www.limes.cat

Acerca de Víctor Bertran

Víctor Bertran Cortada (Barcelona) es empresario, Licenciado en ADE por la Universitat de Barcelona, Máster en Dirección de Marketing por la Universidad Pompeu Fabra y Máster en Mediterraneo Antiguo por la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) junto con la UAB y la UAH. Es un apasionado y estudioso de la Roma Clásica y todo lo que la relaciona hasta nuestros tiempos, en especial de la Antigua Roma. Ha viajado por todo el Mediterráneo y Europa siguiendo las huellas del mundo antiguo, con mención destacada con el Imperio Romano, visitando y estudiando numerosos yacimientos arqueológicos. Imparte conferencias y cursos relacionados con el mundo clásico en diversos centros culturales. Publica periodicamente articulos en varias revistas especializadas en historia, como Antrophistoria.
Esta entrada fue publicada en Sin categoría. Guarda el enlace permanente.

1 respuesta a Flàvia Domitil·la: la misteriosa història d’una de les primeres màrtirs cristianes

  1. xpelleja dijo:

    Quin regal més bonic per la Flàvia……..segur que també li deu apassionar la Història de Roma, i coneixer els orignes del seu nom.
    No m’extranya que triomfés el cristianisme, en un món poblat majoritariament per gent humil i pobre………..els rics i poderosos eren una minoria, i com sempre són els que han escrit la Història.
    Segueix explicant-nos i compartint els teus coneixements de la Història de Roma a través d’aquest magnific blog…………, es molt didàcitc i, si més no ens ajuda a coneixer la nostra història¡¡¡

    Salut ¡¡¡

Deja un comentario