23 de novembre de 43 aC. Creació del Segon Triumvirat…el camí cap a la fi de la República

Fet:  Creació del Segon Triumvirat. La Lex Titia.

Protagonistes: Gai Octavià, Marc Antoni, Lèpid

Localització: Bolonya i Roma.

Antecedents:
mort-juli-cesar15 de març de 44 aC: Juli Cèsar és assassinat a Roma fruit d’una conspiració portada a terme per més de 60 senadors.
Un mes després s’obre el testament de Cèsar i per sorpresa de tothom, apareix el nom del jove Gai Octavià com el seu legítim hereu.
A Roma reina el caos i el poble, enfurismat, reclama venjança i càstig pels assassins.
Mentrestant, els conspiradors, liderats per Brutus i Cassius, s’han fet forts a les terres orientals del món romà.
3 influents homes ben aviat posaran ordre i marcaran per sempre el futur de Roma.

lepidoMarc Emili Lèpid (89-13 aC).
Patrici i general. Un dels més lleials partidaris de Juli Cèsar.
La seva breu aliança amb el poder arribar a un final sobtat quan Cèsar és assassinat.
Després del magnicidi, s’alia amb Marc Antoni, en una oferta conjunta pel repartiment del poder…..

Marc Antoni (Roma, 83 a. C. – Alexandria, 30 a. C)
Membre d’una família patrícia, general i polític. Nebot, lloctinent i ma dreta indiscutible de Juli Cèsar, des del seus inicis fins al darrer dia.marc antoni.
Com a polític, governa amb poc encert Itàlia durant l’absència de César. Tot i això, és nombrat cònsol any 44 aC.
Mort Cèsar, es converteix en  l’home fort de la República, es fa amb el tresor i els papers de Cèsar, doncs es considera l’hereu moral d’aquest.
Gairebé immediatament després de la mort de Juli Cèsar ,llença al poble romà contra els assassins del dictador, buscant monopolitzar el poder….

Gai Juli Cèsar Octavià, (Roma 63 aC – Nola, Nàpols, 14 dC)
augustoProcedent d’una rica família de l’ordre eqüestre, és nebot-nét de Juli Cèsar .
Nomenat ja com legítim hereu de Juli Cèsar, es guanya la confiança dels republicans del Senat (que no tenien cap simpatia envers Marc Antoni) amb Ciceró al capdavant, així com de grans financers, com Mecenes.
Amb aquests suports, lluita i venç a Marc Antoni a la batalla de Mòdena (44 aC), esdevenint Cònsol.

Amb aquesta demostració de força, Marc Antoni i Lèpid s’avenen a negociar i pactar amb Octavi, cosa que aquest accepta a fi de consolidar el seu poder i no dependre tant del Senat.

Descripció dels fets: El 2on Triumvirat
L’11 de novembre de 43 aC. es produeix una primera entrevista entre Octavi, Marc Antoni i Lèpid, a prop de Bolonya, de la que surt un preacord pel qual acabaran amb el buit de poder a Roma i es repartiran el govern.
El 23 de novembre de 43 aC, amb la Llei Titia es fa oficial aquest pacte, anomenat Triumvirat per la Constitució de la República amb poder consular (abreujat en Llatí: III VIR RPC), el qual es limita la seva vigència a 5 anys (43 – 38 aC), i es procedeix al repartiment territorial entre els 3 líders:

– Sicília, Sardenya i Àfrica per Octavi.
– Gàl·lia Cisalpina per Marc Antoni.
– Gàl·lia Narbonense i Hispania per a Lèpid

Segon Triumvirat
El poder amb què compten els Triunvirs esdevé molt important (quasi il·limitat), donant-los una enorme llibertat d’acció i decisió en la política Romana, pel que suposava un contrapoder molt poderós al Senat.

monedes triumvirat
La primera gran decisió que prenen els Triumvirs és enfrontar-se al Senat i eliminar els principals membres del partit conservador (Optimates): es publica una llista de 300 senadors i 2.000 cavallers condemnats a mort, tallant amb això a més, el finançament dels assassins de Cèsar.

La segona decisió és venjar la mort de Cèsar pel que uneixen els esforços i derroten a Cassius i Brutus a la Batalla de Filipos (42 aC)

És aquí quan s’arriba al 2on i definitiu repartiment territorial, on Marc Antoni, l’indiscutible líder i heroi de la batalla de Filipos, s’apodera de les riques províncies de l’Orient on es retrobarà amb Cleòpatra VII, Faraó d’Egipte;  mentre que a Octavi li toca la endeutada Itàlia i les províncies d’Occident. A Lèpid  el marginen i li lliuren les províncies africanes menys valuoses.

triumviral
Mentre que Octavi s’enfronta contínuament a Roma a disturbis i a reclams de tots els sectors del país, Marc Antoni viu una vida luxosa, despreocupat de Roma ,en el ric Egipte al costat de Cleòpatra….
Segundo Triunvirato - BRASIL ESCOLAConscient però, que Marc Antoni és encara poderós a Roma, intenta per tots els mitjans mantenir bones relacions amb ell, lliurant-li la seva germana Octavia com a muller. Octavi, líder molt intel·ligent, aconsegueix derrotar un per un a tots els seus enemics polítics, i va aconseguir tranquil·litzar tant al poble com a la burgesia.

L’any 38 aC., el segon Triumvirat es renovarà per cinc anys més, fins al 33 a. C.

Tot i això, com la majoria de vegades a la història, tres persones son massa per compartir el poder. Aquest equilibri és tant fràgil que està condemnat al conflicte. És qüestió de temps i que una cadena de petits esdeveniments encenguin la metxa…….per a la desintegració del segon Triumvirat.

Importància dels fets:
– El segon Triumvirat talla de soca-rel qualsevol temptativa de retorn  a la “clàssica” organització de la República on el poder del Senat era incontestable , doncs aquest queda diluït i substituït a 3 notables homes forts de la República.
– La “neteja” dels membres senatorials més conservadors i la mort dels conspiradors de Cèsar, condueixen a l’oposició “republicana”  a la pràctica desaparició.
– El Segon Triumvirat esdevé el primer pas per a la liquidació de la República, començant a gestar-se un nou model d’organització de Roma, que perdurarà 500 anys més.

Curiositats:
– Fou a instàncies de Marc Antoni, que s’atorgà el nom de Juliol al mes de l’any en qüestió (fins llavors anomenat Septenus i previament Quintilis) en honor a Juli Cèsar, en record a que el Dictador havia nascut l’onzè dia d’aquest mes.
– Un dels caps de la conspiració contra Juli Cèsar, Casius ,va apostar també per la mort de Lèpid i de Marc Antoni, però  Brutus la va desestimar argumentant que es tractava d’un execució al dictador i no un cop d’estat polític.
– El primer de la llista negra dels Senadors  conservadors condemnats  a mort pel segon Triunvirat fou precisament el famós orador Marc Tuli Ciceró.

Fonts: Plutarc (Vides Paralel·les; vides dels nobles grecs i romans), Dió Cassi (Historia Romana), Apià d’Alexandria (De bellis civilibus).

Víctor Bertran
www.limes.cat

Acerca de Víctor Bertran

Víctor Bertran Cortada (Barcelona) es empresario, Licenciado en ADE por la Universidad de Barcelona, Master en Dirección de Marketing por la Universidad Pompeu Fabra. Es un apasionado y estudioso de la Roma Clásica y todo lo que la relaciona hasta nuestros tiempos, en especial de su periodo Imperial. Ha viajado por todo el Mediterráneo y Europa siguiendo las huellas del antiguo Imperio Romano, así como visitado y estudiado numerosos yacimientos arqueológicos. Imparte conferencias y cursos relacionados con la Roma Clásica en diversos centros culturales. Publica periodicamente articulos en varias revistas especializadas en historia, como Antrophistoria.
Esta entrada fue publicada en Sin categoría y etiquetada , , , , , , , , , , , , , . Guarda el enlace permanente.

2 respuestas a 23 de novembre de 43 aC. Creació del Segon Triumvirat…el camí cap a la fi de la República

 1. joan tort dijo:

  Com ja he comentat, aquest és un dels períodes més importants de la hitòria de Roma les conseqüències del qual van ser transcendents pel futur de la civilització occidntal.
  Si no recordo malament, primer va desaparèixer Lèpid, després Marc Anoni, amb la seva història d’amor amb Cleòpatra Ptolomo, darrer faró d’Egipte.
  Es va qedar sol Octavi que es va fer coonar emperador sota el nom dAugust, i va començar l’Imperi i la Pax Romana.
  Ja tenim l’Imperi Romà en marxa amb tot el que ns ha portat fins ara.

 2. Hola Joan
  Gràcies pel teu comentari.
  Cert. el 2on Triumvirat fou clau i determinant a la història de Roma i m’atreviria a dir que també de la humanitat, doncs els canvis que comportà, amb la seqüència de fets posteriors que correctament relates, van canviar per sempre el decurs de la història.
  A l’article però, m’he limitat a exposar la formació del Segon Triumvirat i el perquè de la seva creació, doncs l’efemèride, ahir precisament va fer 2.055 anys, recau en la formalització d’aquesta peculiar (i inestable) manera d’organitzar-se.
  Els successius fets son prou importants per tractar-ho amb detall en un altre article tot i que a l’article “a fons” titulat ” la batalla d’Actium” tant la Irene com jo, relatem el punt i final del 2on Triumvirat, la victòria incontestable d’Octavi i la conseqüent inici d’un nou periode: el Principat d’August, amb els 40 anys de pax Romana i l’inici de 500 anys d’Imperi Romà…

  Víctor Bertran
  http://www.limes.cat

Deja un comentario