Curiositats grastronòmiques de l’antiga Roma….

– El major banquet, documentat, de la història antiga (i probablement de tota la història) va ser l’ofert per Juli Cèsar per celebrar les seves victòries a Orient.
Va convidar durant diversos dies a 260.000 persones els quals van menjar en 22.000 taules.


– L’emperador romà Viteli (69 dC) s’introduïa una ploma d’au, generalment paó, a la gola per així provocar-se les nàusees i el vòmit.
El vomitorium, era el lloc on els romans benestants, després dels banquets, vomitaven el menjar per poder seguir menjant.

– L’Emperador Maximinus “el Traci” (235 -238 dC) patia gegantisme: media 2,59 cm, que el convertí en l’emperador Romà més alt de tota l’història.
Segons les fonts antigues, aquest arribava a ingerir 16 quilos de carn i 32 litres de vi en un àpat.
Maximí  és considerat el primer emperador d’origen bàrbar i també el primer que mai no trepitjà Roma.

– En un esmorzar, l’Emperador Clodius Albinus (193 – 197 dC) va ingerir la desorbitada quantitat de 500 figues, 100 préssecs, 10 melons, 48 ostres i 2 quilos de raïm.

 

– L’Emperador Romà Neró (54 – 68 dC) ordenava refredar els seus sucs de fruita i els  vins amb gel o neu portats de les muntanyes pels seus esclaus. Es podria considerar l’inventor del sorbet.

– El turbot, una espècie de peix pla que habita en els fons marins, era molt més car que la vaca.

-La salsa garum s’utilitzava massivament, afegint-se a qualsevol plat, i fins i tot a l’aigua o al vi.
Les vísceres de peix (tonyina, verat i esturió) es posaven en maceració amb salmorra i es deixaven assecar al sol durant dos o tres mesos. El més car era el realitzat a Cartagena (Cartago Nova) i es cotitzava a 180 peces de plata el litre de salsa.

– La menta era considerada com un gran afrodisíac. En temps de guerra es va prohibir el seu cultiu i les infusions d’aquesta planta, per no debilitar els soldats.

– La cervesa va començar a realitzar-se amb blat, sègol o civada, però finalment es va realitzar amb ordi. També existia la cervesa dolça que contenia dàtils o mel.
El termini de cervesa deriva de Cere Vis (en honor a Ceres, deessa dels cereals)

– Entre els plats més exòtics de l’antiga Roma destacaven els cervells d’alosa amb mel, les llengües de flamenc o rossinyol, els talons de camell, les cresta d’aus o els mugrons de truja .

Víctor Bertran
www.actium31.cat

Acerca de Víctor Bertran

Víctor Bertran Cortada (Barcelona) és empresari, Llicenciat en ADE per la Universitat de Barcelona, Master en Direcció de Màrqueting per la Universitat Pompeu Fabra. És un apassionat i estudiós de la Roma Clàssica i tot el que la relaciona fins els nostres temps, en especial del seu període Imperial. Ha viatjat arreu del Mediterrani i Europa seguint les petjades de l'antic Imperi Romà, així com visitat i estudiat nombrosos jaciments arqueològics. Imparteix conferències i cursos relacionats amb la Roma Clàssica a diversos centres culturals. Publica periòdicament articles a vàries revistes especialitzades en històira, com Antrophistoria.
Esta entrada fue publicada en Sense Categoria y etiquetada , , , . Guarda el enlace permanente.

Leave a Reply